Geplaatst op

Cachaça de nationale trots van Brazilië

De van cachaça gemaakt Caipirinha kom je overal in Brazilië tegen, maar hij wordt telkens anders gemaakt. In Salvador de Bahia bijvoorbeeld hebben ze een pot, waarin blokken ijs gelegd worden, vervolgens hun limoen pletten, samen met gemalen rietsuiker, en dan shaken, met alle power die ze hebben. In het drankje proefde je zelfs geen hint meer van limoen: ongelofelijk lekker.

Ipanema is een oud-Braziliaans woord voor agua peligroso; gevaarlijk water. Agua-peligroso cocktails gaan vlot naar binnen, maar na een tijdje worden ze heel gevaarlijk. In Brazilië serveren ze hem wel met heel veel cachaça, wat hem heel wat pittiger maakt dan de cocktails die je in Nederland drinkt. Varianten op de Caipirinha zijn de Caipiroska, waarin de cachaça door vodka vervangen wordt, en de Caipifruta, waarbij andere vruchten worden gebruikt in plaats van limoen, zoals aardbeien, passievruchten of ananas. De Caipirinha is fantastisch maar er worden nog heel wat andere cocktails gedronken in Brazilië. De Bombeirinho bijvoorbeeld, gemaakt met cachaça, limoen, kruisbessensiroop en crushed ice, en de Rabo de Galo (vrij vertaald: ‘hanenstaart’), een aperitiefcocktail met cachaça en een zoete vermout. Buiten de grote steden vind je ook vaak de Capeta (Portugees voor ‘kleine duivel’); een sterke mix van cachaça, kaneel en gecondenseerde melk.

Cachaça-Caipirinha

Cachaça is met een productie van 15 biljoen liter per jaar niet alleen de derde meest geconsumeerde spirit ter wereld, maar naast voetballer Neymar ook de nationale trots van Brazilië. Cachaça is een variant op rum, met het verschil dat deze drank gedistilleerd wordt met gefermenteerd suikerrietsap in plaats van melasse (een restproduct van de suikerindustrie). In Nederland is het merk Cachaça 51 Pirassuninga het meest bekend.

bebida-brasilea-de-caipirinha

Waar kun je het beste drinken als je binnenkort in Brazilie bent, tijdens de Olympische Spelen 2016 bijvoorbeeld? Boteco São Bento is één van de betere bars in São Paulo, de dichtstbevolkte stad van Brazilië. São Paulo wordt beschouwd als dé cocktailstad in Brazilië. Er is een groeiende cocktailscène: ook Frank Bar en Boca de Ouro schijnen fantastisch te zijn. In Rio is de Paris Gastrô het aanbevelen waard, naast de Sub Astor in Ipanema, Meza Bar in Humaitá, en het grandioze Copacabana Palace Hotel.