Guatemala

Guatemala is gelegen in Centraal-Amerika met als hoofdstad Guatemala Stad of Guatemala City. Het land grenst aan Belize, Amatique Bay , de Caribische Zee, Honduras, El Salvador, Mexico en de Stille Oceaan.

Een tropische vlakte loopt parallel met de Stille Oceaan, met een heuvelachtige regio in het verlengde er van.  Boven deze regio ligt bijna tweederde van het land, in een gebied dat zich uitstrekt ten noordwesten en zuidwesten met vulkanische bergen, grotere steden en het meer van Atitlán.  In het noorden van het vulkanische gordel liggen de Continental Divide en, nog verder naar het noorden,  de Atlantische laaglanden.

Drie diepe rivierdalen- de Motagua, de Polochic en de Sarstún – vormen de Caribische laaglanden en zijn bananenplantage gebied. Ten noorden hiervan ligt het laaglandse bos van Petén, ooit het huis van de Maya’s. De grootste meren zijn Izabal, Petén Itza, en Atitlán.

Het klimaat in Guatemala varieert met de hoogte. Aan de kust is het warmer dan in de hoge bergen.  Toch  kent het hele land over het algemeen een gematigd klimaat, waardoor Guatemala ook wel eens het “Land van de eeuwige lente” wordt genoemd.

Op 4 oktober 2005, bezocht de orkaan Stan, een categorie 1 orkaan, het kustgebied van Guatemala.  De ramp veroorzaakte aardverschuivingen en modderstromen, die vele steden vernietigden.

Bloemen zijn er in overvloed in Guatemala.  Van bijzonder belang zijn de orchideeën, waaronder ook de de witte non (monja blanca), de nationale bloem. Er is ook een overvloed van medicinale, industriële en vezelige planten.

Inheemse fauna omvat het gordeldier, beer, coyote, herten, vossen, jaguar, aap, puma, tapir en zeekoe. De nationale vogel is de hooglandse quetzal, die naar verluidt sterft in gevangenschap. Hij staat symbool voor  liefde en vrijheid.

Het diverse klimaat is een belangrijk ingredient van Guatemala’s bekroonde en gevierde rum.  Op de voedzame bodem van de kustregio vind je wel honderdduizenden hectaren suikerriet, waardoor Guatemala één van de grootste suikeruitvoerders is in de wereld.

In het begin van de twintigste eeuw was het echter nog heel erg moeilijk om rum ook te kunnen exporteren.  De kleinere brouwerijen gingen daarom overkop en de grotere gingen de handen in elkaar slaan onder de naam “Industrias Licoreras de Guatamala”.  Er is slechts één brouwerij die ook werkelijk rum maakt, zoals dat bepaald wordt door de wet.  De anderen maken geestrijke dranken bekend als ‘aguardiente’.