Guyana

Guyana is gelegen aan de noordoostelijke kust van Zuid-Amerika met als hoofdstad Georgetown. Guyana is het derde kleinste land op het Zuid Amerikaanse continent. Het deelt grenzen met Suriname, Brazilië, en Venezuela. Guyana is onder te verdelen in drie belangrijke gebieden: een laaggelegen kustvlakte waarvan een groot deel onder zeeniveau ligt en moet worden beschermd door dijken en afwateringskanalen; een gebied van zwaar bebost glooiend heuvelachtig land, dat het grootste deel van de minerale rijkdom bevat; en in het zuiden en westen, een gebied van bergen en savannes. Er zijn verschillende grote rivieren, waaronder de Essequibo, Demerara en Berbice, maar weinigen zijn bevaarbaar vanwege stroomversnellingen en watervallen.

Het klimaat is subtropisch en regenachtig. Er is weinig seizoensgebonden variatie in temperatuur of vochtigheid. Langs de kust zijn twee natte seizoenen van mei tot juli en van november tot januari. In het zuidwesten is sprake van één enkel nat seizoen van april tot en met augustus. De flora varieert met de regenval en de bodemsamenstelling. Het kustgebied, oorspronkelijk moeras met mangroven en bijbehorende vegetatie, is al lange tijd vrijgemaakt voor de landbouw. In het binnenland zijn er uitgebreide equatoriale bossen. De lokale fauna omvat sprinkhanen, mot boren, acoushi mieren, vleermuizen en andere kleine zoogdieren en er zijn meer dan 675 soorten vogels. De noordwestelijke kust stranden zijn een belangrijke broedplaats voor zeeschildpadden.

Misschien realiseert u het niet maar Guyana is het mekka van de Caribische rum en heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van deze edele drank. Het is het thuis van de prachtige Demerara suiker. Guyana is het meest bekend door de productie van de uitzonderlijke El Dorado rum. Door de eeuwenoude geschiedenis van het maken van rum heeft Guyana een prachtige rum cultuur.