Martinique

Martinique is onderdeel van een groep eilanden die bekend staat als de Kleine Antillen. Fort-de-France, met meer dan 100.000 inwoners, is de enige belangrijke metropool op het eiland. Deze archipel in de Atlantische Oceaan met de vorm van een boog strekt zich uit van de Maagdeneilanden tot bijna aan de kust van Zuid-Amerika. Veel van de eilanden zijn het gevolg van vulkanische uitbarstingen.

Het is gebruikelijk om ter plaatse de periode van december tot mei als het droge seizoen te beschouwen omdat er dan een kleine verlaging van de neerslag en temperatuur plaatsvindt. Het weer varieert echter van uur tot uur regenbuien worden snel gevolgd door helder en zonnig weer. De warmte wordt bijna altijd opgeheven door de passaatwinden die het anders moeilijke klimaat comfortabeler maken, met name in de avonduren. Vanwege de constante hoge temperatuur en vochtigheid zijn insecten talrijk. Roest en meeldauw moeten voortdurend worden bestreden.

Voor een echte rum liefhebber bezet Martinique de eerste plaats met gemak. Dit Frans Caribische departement heeft een totaal van 12 distilleerderijen waarvan één is voorzien van een Museum van Rum. Meer dan elke andere bestemming in het Caribisch gebied is het echt geschikt voor rum liefhebbers, met een goed ontwikkelde en goed beheerde “Route des Rhums”. Hiermee kunnen reizigers elk van de distilleerderijen bezoeken en het rum vormingsproces ervaren van suikerriet tot glas. Veel rum bedrijven in de regio importeren hun suikerriet uit het buitenland, Martinique is echter de plek om te genieten van een 100 procent lokaal gemaakte rum.