
1. Kleur van de Rum
Houd de rum vóór het licht en bestudeer de kleur, de helderheid en de glans. Als het licht in de vloeistof weerkaatst wordt, dan is de rum van goede kwaliteit.
2. Olive green ring of ageing
Onderscheid de zogenaamde ‘olive green ring of ageing’, vrij vertaald: ‘groene ring van de veroudering’. Het oppervlak van de vloeistof vertoont een soort olijfgroene kleur. In functie van het licht kan je een wit blad achter het glas houden om de ring beter te onderscheiden.
3. Zacht, Middelmatig of Sterk
Rum kan ondergebracht worden in drie categorieën: zacht, middelmatig of sterk. Naarmate rum veroudert, wordt de body dik en stroperig met een rijke textuur. Als je wilt weten hoe stroperig de rum is, draai dan even je glas en zet het weer recht. Zo zie je de sporen langzaamaan langs de wand van het glas dalen. Bij een lichte rum zijn de sporen fijn en lopen ze sneller naar beneden. Hoe sterker de rum, hoe breder en trager de sporen.
4. Aroma’s in de Rum
Identificeer de aroma’s in de rum. Je kunt natuurlijke extracten gebruiken om te helpen bij de herkenning: koffie, schil van sinaasappel, nootmuskaat, vanille en chocolade kunnen zo bijvoorbeeld als referentie dienen.
Adem in en uit, breng het glas naar je neus en je zult de kleur van sinaasappelschil onderscheiden. Die komt rechtstreeks van de melasse. Door het glas te draaien kun je afhankelijk van de rum opeenvolgend noten vanille, koffie, hazelnoot en zelfs een vleugje amandel ruiken.
5. Nasmaak
Neem ten slotte een slokje en let op de nasmaak die zacht en complex moet zijn.
Bonus
Bijt in een stuk zwarte chocolade om de tong van de smaak te doordrenken. Drink een slok en je zult merken dat de bitterheid van de chocolade verdwijnt. De noten chocolade, koffie en vanille die een oude rum op natuurlijke wijze verkrijgt, vullen de smaak van de chocolade aan. De ‘explosie van smaken’ gebeurt achteraan de tong.