Geplaatst op

Top 20 beste rum overall in de International Sugarcane Spirits Tasting Awards 2020

Helaas zijn wij (tijdelijk) gestopt met het leveren aan particulieren. Bent u particulier en op zoek naar een mooi exclusieve fles drank kijk dan op Wijny.nl


  1. New Grove Emotion (Oldest Rum Aged Since 1969) (Mauritius) 89.7
    Canne d’Or Best of Region Rum | Molasses rum, syrup rum, mixed rum | 7 years old and up

  2. H.S.E. Très Vieux Rhum Agricole VSOP (Martinique) 89
    Best of Region Gold Medal Rum | Fresh pure cane juice rum | From 3 to 6 years old

  3. Savanna Single Cask Grand Arôme Chai Humide 12 ans (Réunion) 88.8
    Best Single Cask Gold Medal Rum | Molasses rum, syrup rum, mixed rum | 7 years old and up

  4. H.S.E. Rhum Agricole Extra Vieux Whisky Kilchoman Cask Finish (Martinique) 88.2
    Gold Medal Rum | Fresh pure cane juice rum | 7 years old and up

  5. Manutea Tahiti Rhum Vieux VO Single Cask Pur Jus de Canne (French Polynesia) 88.2
    Best of Region Finalist Rum | Fresh pure cane juice rum | From 3 to 6 years old

  6. Monymusk Special Reserve Rum (Jamaica) 88.1
    Finalist Rum | Molasses rum, syrup rum, mixed rum | 7 years old and up

  7. Saint James 12 ans (Martinique) 88
    Finalist Rum | Fresh pure cane juice rum | 7 years old and up

  8. Rhum J.M Très Vieux Millésime 2010 (Martinique) 87.9
    Finalist Rum | Fresh pure cane juice rum | 7 years old and up

  9. Longueteau Rhum Blanc Agricole Le 62 (Guadeloupe) 87.7
    Gold Medal Rum | Fresh pure cane juice rum | White

  10. Rhum J.M Epices créoles (Martinique) 87.6
    Finalist Rum | Fresh pure cane juice rum | From 3 to 6 years old

  11. Cachaça Seleta Umburana (Brazil) 87.5
    Best of Region Gold Medal Cachaça | Less than 3 years old

  12. Depaz Plantation Vieux (Martinique) 87.5
    Finalist Rum | Fresh pure cane juice rum | From 3 to 6 years old

  13. H.S.E. Rhum Agricole Extra Vieux Whisky Rozelieures Cask Finish (Martinique) 87.4
    Finalist Rum | Fresh pure cane juice rum | 7 years old and up

  14. Plantation Rum Vintage Jamaica 2003 (Jamaica) 87.4
    Finalist Rum | Molasses rum, syrup rum, mixed rum | 7 years old and up

  15. Arbórea Cachaça Oak and Amburana (Brazil) 87.3
    Finalist Cachaça | Less than 3 years old

  16. Savanna Single Cask Traditionnel Finish Muscatel 12 ans (Réunion) 87.3
    Finalist Rum | Molasses rum, syrup rum, mixed rum | 7 years old and up

  17. H.S.E. Rhum Agricole Extra Vieux Chateau Marquis De Terme Finish (Martinique) 87.3
    Finalist Rum | Fresh pure cane juice rum | 7 years old and up

  18. Longueteau Rhum Vieux Agricole Symphonie (Guadeloupe) 87.3
    Finalist Rum | Fresh pure cane juice rum | From 3 to 6 years old

  19. Admiral Rodney HMS Royal Oak – Extra Old Saint Lucia Rum (St. Lucia) 87.1
    Finalist Rum | Molasses rum, syrup rum, mixed rum | 7 years old and up

  20. Mezan Guyana 2008 (Guyana) 87.1
    Best Independent Bottling Finalist Rum | Molasses rum, syrup rum, mixed rum | 7 years old and up

Bron: https://www.iss-awards.com/tasting-awards-results-2020/

Geplaatst op

Rum proeven in 5 simpele stappen

1. Kleur van de Rum

Houd de rum vóór het licht en bestudeer de kleur, de helderheid en de glans. Als het licht in de vloeistof weerkaatst wordt, dan is de rum van goede kwaliteit.

2. Olive green ring of ageing

Onderscheid de zogenaamde ‘olive green ring of ageing’, vrij vertaald: ‘groene ring van de veroudering’. Het oppervlak van de vloeistof vertoont een soort olijfgroene kleur. In functie van het licht kan je een wit blad achter het glas houden om de ring beter te onderscheiden.

3. Zacht, Middelmatig of Sterk

Rum kan ondergebracht worden in drie categorieën: zacht, middelmatig of sterk. Naarmate rum veroudert, wordt de body dik en stroperig met een rijke textuur. Als je wilt weten hoe stroperig de rum is, draai dan even je glas en zet het weer recht. Zo zie je de sporen langzaamaan langs de wand van het glas dalen. Bij een lichte rum zijn de sporen fijn en lopen ze sneller naar beneden. Hoe sterker de rum, hoe breder en trager de sporen.

4. Aroma’s in de Rum

Identificeer de aroma’s in de rum. Je kunt natuurlijke extracten gebruiken om te helpen bij de herkenning: koffie, schil van sinaasappel, nootmuskaat, vanille en chocolade kunnen zo bijvoorbeeld als referentie dienen.

Adem in en uit, breng het glas naar je neus en je zult de kleur van sinaasappelschil onderscheiden. Die komt rechtstreeks van de melasse. Door het glas te draaien kun je afhankelijk van de rum opeenvolgend noten vanille, koffie, hazelnoot en zelfs een vleugje amandel ruiken.

5. Nasmaak

Neem ten slotte een slokje en let op de nasmaak die zacht en complex moet zijn.

Bonus

Bijt in een stuk zwarte chocolade om de tong van de smaak te doordrenken. Drink een slok en je zult merken dat de bitterheid van de chocolade verdwijnt. De noten chocolade, koffie en vanille die een oude rum op natuurlijke wijze verkrijgt, vullen de smaak van de chocolade aan. De ‘explosie van smaken’ gebeurt achteraan de tong.