Cuba

De Republiek Cuba bestaat uit één groot eiland en diverse kleine en is gelegen aan de noordelijke rand van de Caribische Zee, ongeveer 160 km ten zuiden van Florida. Cuba is het grootste land in het Caribisch gebied, goed voor meer dan de helft van het West-Indische landoppervlak. Het is gescheiden van Florida door de Straat Florida, de Bahama’s en Jamaica door verschillende kanalen, van Haïti door de Windward Passage, en uit Mexico door de Straat van Yucatan en de Golf van Mexico. Cuba’s hoofdstad, Havana, is gelegen aan de noordkust.

Cuba’s spectaculaire natuurlijke schoonheid heeft de naam Parel van de Antillen opgeleverd. De kustlijn wordt gekenmerkt door baaien, riffen en eilandjes. Langs de zuidelijke kust zijn lange stukken laagland en moeras, zoals ook het grote Zapata moeras (Ciénaga de Zapata). Iets meer dan de helft van het eiland bestaat uit vlak of glooiend terrein, en de rest is heuvelachtig of bergachtig. De grootste rivier, de Cauto, stroomt naar het westen ten noorden van de Sierra Maestra, maar wordt weinig gebruikt voor de commerciële scheepvaart doeleinden. Het klimaat van Cuba is subtropisch of gematigd behalve in de bergen. De passaatwinden en zeebries maken de kustgebieden beter bewoonbaar. Cuba heeft een regenseizoen van mei tot oktober. De Oostkust van Cuba wordt vaak getroffen door orkanen van augustus tot oktober, wat resulteert in grote economische schade.

Cuba heeft een opvallende rijke flora, met een totaal aantal inheemse bloeiende soorten geschat op bijna 6.000. De bergachtige gebieden zijn bedekt door tropische bossen, maar Cuba is in feite een met palmen bezaaid grasland. De koninklijke palm is de nationale boom en kan een hoogte van 15-23 m bereiken. Dennen groeien op de hellingen van de Sierra de los Órganos en op het Isla de Juventud. De lagere kustgebieden, vooral in het zuiden, hebben mangrovebossen. Er is een klein gebied rond Guantánamo Bay, waar woestijnplanten groeien. Op Cuba wonen alleen kleine dieren. Deze omvatten tropische vleermuizen, knaagdieren, vogels, en vele soorten reptielen en insecten.

Toen Carlos V in 1539 een koninklijk besluit uitvaardigde om de rumproductie te formaliseren, werd hiermee Cubaanse rum veilig op de kaart gezet. Vandaag de dag produceert Cuba een aantal van ’s werelds meest gerespecteerde rum merken rum, zijdezachte moderne soorten die weinig gemeen hebben met het harde drankje gedronken door zestiende-eeuwse piraten en voortvluchtigen. De kwaliteit varieert van de meest fundamentele witte rum die op grote schaal gebruikt voor het mengen van cocktails (zoals de bekende mojito, de Cuba Libre en de daiquiri), tot diverse donkere rum die in eikenhouten vaten word gerijpt voor vanaf ongeveer drie jaar tot wel dertig. Deze laatste categorie wordt het best puur gedronken of met een on the rocks. Hoewel Havana Club de bekendste is van alle Cubaanse rum, staan op de planken van de kleine Cubaanse winkels verleidelijke, maar minder bekende soorten zoals de aangenaam zoete donkere rum Cubay, Ron Palma Mulata en Santiago de Cuba Extra Añejo – bekend als het favoriete drankje van Fidel Castro zelf. Uiteraard hebben wij bij ExclusieveRum.nl ook een aantal mooie Cubaanse Rum in ons assortiment.