Panama

De Republiek Panama, gelegen op de landengte van Panama en heeft een oppervlakte van 78.200 vierkante kilometer. De Kanaalzone, waarover de Verenigde Staten voorheen soevereiniteit uitoefende werd op 1 oktober 1979 opgenomen in Panama. Hierbij hielden de Verenigde Staten de verantwoordelijkheid voor de exploitatie van het Panamakanaal en het gebruik en onderhouden van de grond in de zone van het kanaal tot het jaar 2000. Het wordt begrensd door de Caribische Zee, Colombia, de Stille Oceaan en Costa Rica. De hoofdstad Panama City is gelegen waar het Panamakanaal en de Golf van Panama elkaar ontmoeten.

Panama is een land van zwaar beboste heuvels en bergen. De oostelijke Cordillera de San Blas loopt parallel met de Caribische kust, en de Serranía de Tabasará ligt in het westen, met als hoogtepunt de Barú vulkaan, voorheen bekend als Chiriquí. Hier tussenin zijn bergkammen en valleien te vinden. Het Panamakanaal loopt van het noordwesten naar zuidoosten.

Panama heeft meer dan 300 rivieren waarvan de meesten uitmonden in de Stille Oceaan. Beide kusten van de landengte hebben diepe baaien, maar de Golf van Panama is bijzonder goed voorzien van diepwater ankerplaatsen. Panama heeft ook meer dan 1600 eilanden, met inbegrip van de Indiaanse bewoonde San Blas-eilanden in het Caribisch gebied en de Parels Archipel (Archipiélago de las Perlas) in de Golf van Panama. Het grootste eiland is de strafkolonie Coiba, die ten zuiden van de Golf van Chiriquí.

Panama is tropisch, maar de temperaturen variëren afhankelijk van de locatie en de hoogte. Er is weinig seizoensgebonden verandering in temperatuur, met warme dagen en koele nachten gedurende het hele jaar. De vochtigheid is vrij hoog met gemiddeld 80%. De periode van de lichtste neerslag is van januari tot maart.

Het grootste deel van Panama is een dik regenwoud, met af en toe flarden van savanne of prairie. In totaal zijn er meer dan 9900 soorten bloeiende planten waarbij de nationale bloem, de Heilige Geest orchidee is. Zoogdieren die wonen op de landengte zijn de miereneter, gordeldier, vleermuis, coati, herten, opossum, pekari, wasbeer, tapir, en vele variëteiten van de aap. Reptielen, vooral alligators, zijn talrijk langs de kusten. Het vogelleven is rijk en is afhankelijk van de aanwezigheid van trekvogels. Vis is er in overvloed waarbij de Pacifische kust een geliefd gebied voor de sportvisserij is.

Uiteraard, als het over Panamese drankjes gaat is rum het eerste dat in je opkomt. Dit is het land van de suikerriet, en gefermenteerde suikerriet sap is het begin van vele mooie destillaties. De productie van rum in Panama dateert uit het begin van de 20e eeuw, toen een van de meest vooraanstaande distilleerderijen van het land, Varela Hermanos SA, werd opgericht door de Spaanse immigrant Don José Varela Blanco. Vandaag de dag behoren Panamese rum tot de beste van de wereld. Panama is nog een relatief onvolprezen rumproducent, maar dat moet veranderen in de komende jaren. Van de spectaculaire Ron Abuelo tot rum zoals Zafra en Bohemio, Panama is een opkomende speler in de rum wereld.