Jamaica

Jamaica is een eiland in de Caribische Zee en ligt ongeveer 145 km te zuiden van Cuba. Jamaica’s hoofdstad stad Kingston ligt aan de zuidoostelijke kust van het land. Het grootste deel van Jamaica is een kalkstenen plateau. Het binnenland van het eiland is grotendeels bergachtig met pieken van meer dan 2100 meter in de Blue Mountains, die het oostelijke deel van het eiland domineren. Een van de ergste aardbevingen in de geschiedenis vond plaats in Port Royal (toen de belangrijkste stad in Jamaica) op 7 juni 1692 waarbij een groot gedeelte van de stad letterlijk zonk onder de zeespiegel door een serie van drie grote aardbevingen en enkele dagen van naschokken.

Het klimaat varieert van tropische op zeeniveau tot gematigd in de hooglanden er is relatief weinig seizoensgebonden variatie in de temperatuur. De gemiddelde jaarlijkse regenval kent grote verschillen in de loop van het jaar tussen de noordelijke en zuidelijke kusten. In de noordoostelijke kust en de Blue Mountains valt meer regen dan in het zuiden. Langs het noorden en de kusten in het noordoosten zijn er bamboeplanten, varens, ebbenhout, mahonie en palissander te vinden. Cactus en soortgelijke droge gebied planten zijn te vinden langs het zuiden en de zuidwestelijke kustgebieden. Het wilde varken is één van de weinige inheemse zoogdieren, maar er zijn veel reptielen en hagedissen. Vogels zijn er ook in overvloed.

Natuurlijk is Jamaica bekend om zijn beroemde Appleton rum met het bijbehorende landgoed, en de onlangs nieuw leven ingeblazen Hampden Estate. Het eiland kent een grote verscheidenheid aan rum, van Myers en J. Wray & Nephew tot de minder bekende zoals Edwin Charley en Blackwell.