Ron Zacapa

In het zuiden van Guatemala ligt het plaatsje Zacapa, gesticht in 1876 als een bruisende spoorwegstadje. De bevolking werd al snel aangevuld door reizigers vanuit de hele wereld. Deze nalatenschap is nog steeds te zien in de lokale familienamen.

Zacapa rum wordt gedistilleerd uit de eerste pers van suikerriethoning, dit riet groeit op de vruchtbare, vulkanische aarde van de kust van Guatamala. Het wordt vervolgens gefermenteerd met gist van ananas. Door het mengen van verschillende vaten krijgt de Zacapa zijn onderscheidende karakter, men noemt dit het Sistema Solera. Het Solera-systeem wordt ook gebruikt bij het maken van Spaanse sherry

Het rijpen op grote hoogte in de stad Quetzaltenango op 2300 meter hoogte, waar de dag warm maar de nacht koud is geeft een tragere rijping en dus meer contact met het hout van de vaten tot gevolg waardoor de rum intensere geur, smaak en kleur krijgt. Door de iets vochtigere en ijlere lucht is er tevens iets minder verlies door verdamping.