Geplaatst op

Guatemalteekse Zacapa Rum

Zacapa Rum is een premium alcoholische drank die onlosmakelijk verbonden is met het gelijknamige dorp Zacapa. DIt is een voormalige treinhalte aan een belangrijke handelsroute in het oosten van Guatemala. De rum werd, om de 100ste verjaardag van het dorp te vieren, voor het eerst geproduceerd in 1976. Inmiddels heeft de in Zacapa gedistilleerde rum de hele wereld veroverd.

Volgens kenners zijn de redenen voor het succes de grondstoffen en de productietechnieken. Zacapa Rum is veel zoeter en meer gesuikerd dan zijn tegenhangers. Dat komt doordat Zacapa enkel het extract uit de eerste fase van de persing van suikerriet gebruikt, ook wel ‘virgin honey’ genoemd. Na deze fase verhuist de rum naar “The House Above the Clouds”, een ruimte op 2300 meter hoogte waar hij gedurende verschillende jaren via het unieke Sistema Solera wordt gerijpt.

Lorena Vasquez, vrouw in een mannenwereld en tevens Zacapa Master Blender, vertelt hieronder meer over deze nectar:
Uit ervaring kan ik drie essentiële zaken onderscheiden in mijn vak. Allereerst is de technische kennis een basisvoorwaarde. De mix van aroma’s, leeftijden en smaken moet immers perfect zijn om rum te produceren die zo verfijnd mogelijk is. Daarnaast heb je ook zeer ontwikkelde zintuiglijke vaardigheden nodig. Ons vak vraagt eigenlijk drie sterk ontwikkelde zintuigen: smaak, reuk en zicht. Deze zijn alle drie zeer belangrijk om de kwaliteit van de rum te bepalen. Maar de belangrijkste kwaliteit is waarschijnlijk passie. Je moet echt, zoals voor alles, gepassioneerd zijn door je vak en open staan voor nieuwigheden en uitdagingen.

analorena Vasquez Zacapa Rum

Voor mij is een goede rum één met karakter, complexe aroma’s en een smaak die langer dan gemiddeld in de mond blijft nazinderen. Maar mijn mening is natuurlijk die van iemand die zeer betrokken is in het wereldje. Wat Zacapa Rum onderscheidt van andere merken is dat hij in Guatemala wordt gemaakt. Een uniek land met een grote culturele en etnische diversiteit. Elk aspect van het land wordt vertegenwoordigd in het productieproces van Zacapa Rum, waarbij tijd, geduld en toewijding centraal staan. We onderscheiden ons ook in andere opzichten. De kwaliteit van ons suikerriet, de gisting en de distillatie zijn kenmerkend voor onze manier van werken. Het rijpingsproces vindt plaats in “The House Above the Clouds”, op meer dan 2300 meter hoogte. Dat geeft onze rum extra cachet.

De drie Zacapa Rum varianten worden met dezelfde kwaliteitsnormen in het achterhoofd geproduceerd, maar hebben elk andere karakteristieken. Als grondstof gebruiken we suikerriet van onze eigen plantages in het Zuiden van Guatemala. Het gistingsproces wordt uitgevoerd in onze suikerrietmolen en is hetzelfde voor de drie varianten van de Zacapa Rum. Het distillatieproces varieert naargelang het smaakprofiel dat we nodig hebben. De Zacapa 23 en XO worden gedistilleerd om een complexe en karaktervolle smaak te creëren, terwijl de Zacapa 15 minder complex is en makkelijker te maken. Het rijpingsproces, via het Sistema Solera, is hetzelfde voor de drie varianten. Het enige verschil daar is het soort vaten dat we gebruiken.

Zacapa XO & Sistema Solera 23