Geplaatst op

De top 20 rum wereldwijd van 2021

De International Sugarcane Spirits Awards is de grootste competitie voor suikerriet gedistilleerde dranken ter wereld en omvat experts van zowel de Parijse als de Londonse Rum Festivals. Het is een wereldwijde competitie die de vaardigheden van ’s werelds beste experts samenbrengt om de meest legitieme en prestigieuze internationale onderscheidingen uit te loven, waarbij zowel de dynamiek als de diversiteit van de suikerriet industrie wordt getoond.

De wedstrijd heeft als doel om producenten, merken en onafhankelijke bottelaars van over de hele wereld samen te brengen om op die manier uitmuntendheid te ontdekken en te benadrukken en dit internationaal te vieren via veel media-aandacht.

Als zodanig spelen de International Sugarcane Spirits Awards een onbetwistbare rol op Europees niveau en worden ze binnenkort de gouden standaard voor uitmuntendheid op wereldschaal.

Hieronder de International Sugarcane Spirits Awards top 20 van 2021.

1. Famille Ricci OVNI 2

(Guadeloupe / (Fiji / (Barbados) score van 87.9
Canne d’Or, Best Multiregion Blend, Best Independent Bottling Rum
ongezoet | Molasses rum, syrup rum, mixed rum | 7 years old and up.

Deze rum heeft een aromatische bom van complexiteit, kruiden en exclusief hout die versmelten tot een vet en gulzig laagje. Geleidelijk onthult het zijn kaarten, rozenhoutessentie, rozenhout, sassafras, kaneel en zoethout vormen een explosieve combinatie in een zalvende textuur die wordt gedomineerd door rijpe kersen en subtiele rijpe kokosnoot.

Een intense en oneindige afdronk van zeldzame en uitzonderlijke complexiteit.

Helaas zijn wij zelf gestopt met de verkoop van alcoholhoudende dranken. Bent u op zoek naar een mooi fles exclusieve drank kijk dan op Wijny.nl of op Drankdozijn.nl

2. H.S.E. RHUM AGRICOLE EXTRA VIEUX HSE CHATEAU MARQUIS DE TERME FINISH

(Martinique) score van 87.7
Best of Region Gold Medal Rum
ongezoet | Fresh pure cane juice rum | 7 years old and up


  1. O Reizinho 6 Year (Portugal) 87.7
    Best of Region Gold Medal Rum – unsweetened | Fresh pure cane juice rum | From 3 to 6 years old

  2. Longueteau RHUM VIEUX LONGUETEAU CONCERTO (Guadeloupe) 87.6
    Finalist Rum – unsweetened | Fresh pure cane juice rum | From 3 to 6 years old

  3. H.S.E. RHUM AGRICOLE EXTRA VIEUX HSE WHISKY ROZELIEURES CASK FINISH (Martinique) 87.4
    Finalist Rum – unsweetened | Fresh pure cane juice rum | 7 years old and up

  4. Saint James 15 ans (Martinique) 87.3
    Finalist Rum – unsweetened | Fresh pure cane juice rum | 7 years old and up

  5. RHUM CLEMENT RHUM CLEMENT BLANC 50% (Martinique) 87.2
    Gold Medal Rum – unsweetened | Fresh pure cane juice rum | White

  6. Saint James Single Cask 1999 (Martinique) 86.8
    Best Single Cask Finalist Rum – unsweetened | Fresh pure cane juice rum | 7 years old and up

  7. Rhum J.M Rhum J.M Millésime 2011 (Martinique) 86.7
    Finalist Rum – unsweetened | Fresh pure cane juice rum | 7 years old and up

  8. Ti Arrangés de Ced’ Mangue Passion Curcuma (Fûts de Sauternes) (France) 86.6
    Gold Medal Macerated rum, “rhum arrangé”, shrubb…

  9. NEW GROVE RUM New Grove Emotion 1969 (Mauritius) 86.6
    Best of Region Gold Medal Rum – unsweetened | Molasses rum, syrup rum, mixed rum | 7 years old and up

  10. Clairin Communal Sonson (Haiti) 86.5
    Gold Medal Craft rums, Clairins…

  11. Eminente Eminente Reserva (Cuba) 86.4
    Gold Medal Rum | 7 years old and up

  12. Chairman’s Reserve CHAIRMAN’S RESERVE 1931 (St. Lucia) 86.4
    Finalist Rum – unsweetened | Molasses rum, syrup rum, mixed rum | 7 years old and up

  13. Flor de Caña Rhum 14 years (Nicaragua) 86.1
    Best of Region Finalist Rum – unsweetened | Molasses rum, syrup rum, mixed rum | 7 years old and up

  14. Longueteau RHUM VIEUX LONGUETEAU SYMPHONIE (Guadeloupe) 86
    Finalist Rum – unsweetened | Fresh pure cane juice rum | From 3 to 6 years old

  15. H.S.E. TRES VIEUX RHUM AGRICOLE HSE VSOP (Martinique) 86
    Finalist Rum – unsweetened | Fresh pure cane juice rum | From 3 to 6 years old

  16. H.S.E. TRES VIEUX RHUM AGRICOLE HSE VSOP PORT CASK (Martinique) 86
    Finalist Rum – unsweetened | Fresh pure cane juice rum | From 3 to 6 years old

  17. NAVI Andromède (Barbados / (Jamaica / (Martinique / (Guadeloupe) 85.9
    Gold Medal Rum | From 3 to 6 years old

  18. Longueteau RHUM BLANC AGRICOLE LE 62 (Guadeloupe) 85.9
    Finalist Rum – unsweetened | Fresh pure cane juice rum | White
Geplaatst op

Top 10 Rum

Helaas zijn wij zelf gestopt met de verkoop van alcoholhoudende dranken. Bent u op zoek naar een mooi fles exclusieve drank kijk dan op Wijny.nl of op Drankdozijn.nl

Je kunt piraten zoals Zwartbaard de schuld geven of verzin een willekeurige andere reden waarom de populariteit van rum achter is gebleven bij die van single malts en andere whisky’s. Maar gelukkig is het een en ander veranderd. Rum is begonnen aan een wedergeboorte waarbij steeds meer vooruitstrevende destilleerderijen hoge kwaliteit rum op de markt brengen om heerlijk aan te nippen. Natuurlijk kun je rum nog steeds gebruiken voor een Mojito of deze mengen met Coca Cola maar de betere rum van vandaag de dag kan ook heerlijk puur gedronken worden. Hieronder staat onze rum top 10 gebaseerd op een scala aan eigenschappen zoals prijs, smaakprofiel en leeftijd. Maar vooral met de gedachte “van welke fles rum wordt ik nou echt heel blij en gelukkig”. Het resultaat is een rumlijst waarin duurder en ouder niet altijd beter betekent.

Helaas zijn wij zelf gestopt met de verkoop van alcoholhoudende dranken. Bent u op zoek naar een mooi fles exclusieve drank kijk dan op Wijny.nl of op Drankdozijn.nl

1. Santa Teresa 1796

Een prachtige Venezolaanse rum gerijpt in een solera systeem, Santa Teresa 1796 heeft zich gevestigd in de top bars als een van de beste Zuid-Amerikaanse rums in de wereld. Een verdiende winnaar van een gouden medaille en ‘Beste in de categorie’ bij de International Cane Spirits Festival 2007.

2. APPLETON ESTATE 21 YEARS

Een genereuze rum van de fijnste gerijpte rums. Appleton Estate 21 Years Old Rum is een ongelooflijk zachte rum die een ware streling voor de smaakpapillen is. De rums waaruit deze Appleton Estate 21 Years Old Rum zijn samengesteld werden met handmatig geselecteerd en minstens 21 jaar gerijpt.


3. FLYING DUTCHMAN DARK NO.3


4. ABUELO 12 YEARS
5. BRUGAL 1888
6. Plantation Rum Barbados Extra old 20 Year
7. SAILOR JERRY SPICED VANILLA
8. ZACAPA CENTENARIO XO
9. KRAKEN SPICED
10. PYRAT XO

Helaas zijn wij zelf gestopt met de verkoop van alcoholhoudende dranken. Bent u op zoek naar een mooi fles exclusieve drank kijk dan op Wijny.nl of op Drankdozijn.nl

Geplaatst op

Casa Santo Domingo – Rum Cocktails

Vandaag het recept van een Casa Santo Domingo, de favoriete cocktail van Lorena Vasquez.

Deze Master Blender van Zacapa is uitzonderlijk in de mannenwereld van Meester blenders. Met genoeg doorzettingskracht heeft zij haar doel bereikt. Zij heeft het voordeel dat ze niet alleen goed op details let, maar ook een beter ontwikkelde ‘feeling’ heeft voor goede rum, zowel zintuiglijk als intuïtief. Rum drinkt zij graag ‘dry’ of in een goede cocktail. Haar tip voor wanneer je de rum ‘dry’ drinkt is dat hij wel de juiste temperatuur moet hebben, namelijk van 18 tot 20°C. Hieronder het recept van de Casa Santo Domingo cocktail.

Casa Santo Domingo cocktail

Ingrediënten:

  • 30 ml Zacapa Rum
  • 7,5 ml sinaasappellikeur
  • 6 druppels Angostura Bitters
  • 3 druppels Peychaud Bitters
  • 2 druppels Orange Bitters
  • Champagne
  • Een schijfje sinaasappel

Bereiding:

  • Giet alle ingrediënten in een shaker en meng ze zachtjes.
  • Giet de inhoud vervolgens in een cocktailglas.
  • Voeg de champagne toe.
  • Garneer met een schijfje sinaasappel.

Trek gekregen in een Cocktail kijk dan ook eens bij Cocktails by Nina waar je heerlijke ‘ready to serve cocktails kunt bestellen. Of zoek een mooie rum uit bij Wijny.nl

Geplaatst op

Guatemalteekse Zacapa Rum

Zacapa Rum is een premium alcoholische drank die onlosmakelijk verbonden is met het gelijknamige dorp Zacapa. DIt is een voormalige treinhalte aan een belangrijke handelsroute in het oosten van Guatemala. De rum werd, om de 100ste verjaardag van het dorp te vieren, voor het eerst geproduceerd in 1976. Inmiddels heeft de in Zacapa gedistilleerde rum de hele wereld veroverd.

Volgens kenners zijn de redenen voor het succes de grondstoffen en de productietechnieken. Zacapa Rum is veel zoeter en meer gesuikerd dan zijn tegenhangers. Dat komt doordat Zacapa enkel het extract uit de eerste fase van de persing van suikerriet gebruikt, ook wel ‘virgin honey’ genoemd. Na deze fase verhuist de rum naar “The House Above the Clouds”, een ruimte op 2300 meter hoogte waar hij gedurende verschillende jaren via het unieke Sistema Solera wordt gerijpt.

Lorena Vasquez, vrouw in een mannenwereld en tevens Zacapa Master Blender, vertelt hieronder meer over deze nectar:
Uit ervaring kan ik drie essentiële zaken onderscheiden in mijn vak. Allereerst is de technische kennis een basisvoorwaarde. De mix van aroma’s, leeftijden en smaken moet immers perfect zijn om rum te produceren die zo verfijnd mogelijk is. Daarnaast heb je ook zeer ontwikkelde zintuiglijke vaardigheden nodig. Ons vak vraagt eigenlijk drie sterk ontwikkelde zintuigen: smaak, reuk en zicht. Deze zijn alle drie zeer belangrijk om de kwaliteit van de rum te bepalen. Maar de belangrijkste kwaliteit is waarschijnlijk passie. Je moet echt, zoals voor alles, gepassioneerd zijn door je vak en open staan voor nieuwigheden en uitdagingen.

analorena Vasquez Zacapa Rum

Voor mij is een goede rum één met karakter, complexe aroma’s en een smaak die langer dan gemiddeld in de mond blijft nazinderen. Maar mijn mening is natuurlijk die van iemand die zeer betrokken is in het wereldje. Wat Zacapa Rum onderscheidt van andere merken is dat hij in Guatemala wordt gemaakt. Een uniek land met een grote culturele en etnische diversiteit. Elk aspect van het land wordt vertegenwoordigd in het productieproces van Zacapa Rum, waarbij tijd, geduld en toewijding centraal staan. We onderscheiden ons ook in andere opzichten. De kwaliteit van ons suikerriet, de gisting en de distillatie zijn kenmerkend voor onze manier van werken. Het rijpingsproces vindt plaats in “The House Above the Clouds”, op meer dan 2300 meter hoogte. Dat geeft onze rum extra cachet.

De drie Zacapa Rum varianten worden met dezelfde kwaliteitsnormen in het achterhoofd geproduceerd, maar hebben elk andere karakteristieken. Als grondstof gebruiken we suikerriet van onze eigen plantages in het Zuiden van Guatemala. Het gistingsproces wordt uitgevoerd in onze suikerrietmolen en is hetzelfde voor de drie varianten van de Zacapa Rum. Het distillatieproces varieert naargelang het smaakprofiel dat we nodig hebben. De Zacapa 23 en XO worden gedistilleerd om een complexe en karaktervolle smaak te creëren, terwijl de Zacapa 15 minder complex is en makkelijker te maken. Het rijpingsproces, via het Sistema Solera, is hetzelfde voor de drie varianten. Het enige verschil daar is het soort vaten dat we gebruiken.

Zacapa XO & Sistema Solera 23

Geplaatst op

Cachaça de nationale trots van Brazilië

De van cachaça gemaakt Caipirinha kom je overal in Brazilië tegen, maar hij wordt telkens anders gemaakt. In Salvador de Bahia bijvoorbeeld hebben ze een pot, waarin blokken ijs gelegd worden, vervolgens hun limoen pletten, samen met gemalen rietsuiker, en dan shaken, met alle power die ze hebben. In het drankje proefde je zelfs geen hint meer van limoen: ongelofelijk lekker.

Ipanema is een oud-Braziliaans woord voor agua peligroso; gevaarlijk water. Agua-peligroso cocktails gaan vlot naar binnen, maar na een tijdje worden ze heel gevaarlijk. In Brazilië serveren ze hem wel met heel veel cachaça, wat hem heel wat pittiger maakt dan de cocktails die je in Nederland drinkt. Varianten op de Caipirinha zijn de Caipiroska, waarin de cachaça door vodka vervangen wordt, en de Caipifruta, waarbij andere vruchten worden gebruikt in plaats van limoen, zoals aardbeien, passievruchten of ananas. De Caipirinha is fantastisch maar er worden nog heel wat andere cocktails gedronken in Brazilië. De Bombeirinho bijvoorbeeld, gemaakt met cachaça, limoen, kruisbessensiroop en crushed ice, en de Rabo de Galo (vrij vertaald: ‘hanenstaart’), een aperitiefcocktail met cachaça en een zoete vermout. Buiten de grote steden vind je ook vaak de Capeta (Portugees voor ‘kleine duivel’); een sterke mix van cachaça, kaneel en gecondenseerde melk.

Cachaça-Caipirinha

Cachaça is met een productie van 15 biljoen liter per jaar niet alleen de derde meest geconsumeerde spirit ter wereld, maar naast voetballer Neymar ook de nationale trots van Brazilië. Cachaça is een variant op rum, met het verschil dat deze drank gedistilleerd wordt met gefermenteerd suikerrietsap in plaats van melasse (een restproduct van de suikerindustrie). In Nederland is het merk Cachaça 51 Pirassuninga het meest bekend.

bebida-brasilea-de-caipirinha

Waar kun je het beste drinken als je binnenkort in Brazilie bent, tijdens de Olympische Spelen 2016 bijvoorbeeld? Boteco São Bento is één van de betere bars in São Paulo, de dichtstbevolkte stad van Brazilië. São Paulo wordt beschouwd als dé cocktailstad in Brazilië. Er is een groeiende cocktailscène: ook Frank Bar en Boca de Ouro schijnen fantastisch te zijn. In Rio is de Paris Gastrô het aanbevelen waard, naast de Sub Astor in Ipanema, Meza Bar in Humaitá, en het grandioze Copacabana Palace Hotel.

Geplaatst op

Top 5 Premium Aged Rum

Rum wordt vaak getest uiteraard ook door onszelf. Maar eens per jaar vergadert de RumXP International Rum Expert Tasting Panel om een een breed scala van suikerrietdestillaten van over de hele wereld te beoordelen. RumXP juryleden zijn ervaren rum fijnproevers van rum uit vele landen, zij bieden een deskundig oordeel van de selecties van aanwezige rum producten. Het internationale Rum Expert proefpanel is blij met de resultaten van de 2016 RumXP International Tasting Competition gdie gehouden is tijdens het 8th Annual Miami Rum Festival (April 15-17, 2016). Het evenement bracht een uitgebreide selectie van rum uit Zweden en Denemarken, India, Réunion, Madagascar, Puerto Rico, Peru, Barbados, Mexico, Florida, Colorado, Louisiana, Texas, Hawaï, Trinidad, Guyana, Jamaica, Belize, Panama, St. Lucia, Guatemala, Venezuela, Colombia, Antigua, St. Kitts, Haïti, de Dominicaanse Republiek, de Bahama’s en nog veel meer rum maken uit verschillende landen, evenals Rhums Agricoles uit Martinique en cachaças uit Brazilië.

RumXPGoldBest180

Het panel van vooraanstaande RumXP juryleden werden voor drie dagen afgezonderd om blinde proeverijen uit te voeren voordat de resultaten werden geanalyseerd en samengesteld door een ervaren team van statistici. Als aanvulling op de professionele RumXP jury is er ook een Consumer Rum jury, bestaande uit serieuze rumliefhebbers uit heel Amerika en van over de hele wereld. Deze liefhebbers kwamen bijeen om veel mooie rum te proeven en te evalueren voor hun eigen publieksprijzen.

De 2016 top 5 Premium Aged Rums

De top 5 Premium Aged Rums van de 2016 RumXP Competition die gehouden is tijdens het 8th Annual Miami Rum Festival (April 15-17, 2016) is als volgt:

Best In Class Award:

Plantation 20th Anniversary

Gold Awards:

Plantation Gran Anejo
Santeria Ru
Don Q Gran Anejo
Fwaygo Single Barrel

Over RumXP en het Miami Rum Renaissance Festival

17570837711_9df88189e2_z

De jaarlijkse RumXP Tasting Competitie op het Miami Rum Festival is een van de meest prestigieuze evenementen in zijn soort ter wereld. Het is het samenbrengen van een groot aantal ervaren rum experts uit de hele wereld met rum merken uit elke regio, elke stijl en elke categorie en deze te evalueren voor de rum wereld. De gezamenlijke expertise als groep van juryleden is ongeëvenaard in de destillatenwereld. De gecombineerde ervaring omvat vele tientallen landen en honderden merken. Het zijn auteurs, docenten, trainers, historici, journalisten, adviseurs, verzamelaars, eigenaars, mixologists en promotors van rum. Het jaarlijkse Miami Rum Renaissance Festival geeft rum liefhebbers de mogelijkheid om honderden voortreffelijke rums uit het Caribisch gebied en daarbuiten te proeven tijdens de drie dagen van Grand Tasting.

Geplaatst op

San Pablo Rum uit Curaçao nu Online Verkrijgbaar

Rum San Pablo uit Curaçao! Deze rum is niet alleen ‘leuk’, maar we zijn er zelf ook best een beetje trots op: we hebben het natuurlijk over de favoriete rum uit Curaçao… Rum San Pablo! Het heeft even geduurd maar met veel plezier en trots kunnen wij zeggen dat de heerlijke Rum San Pablo van het mooie eiland Curaçao nu eindelijk online in Nederland te verkrijgen is. Deze prijswinnende Rum is verkrijgbaar in twee soorten, de Witte Platinum Rum en de Bruine Gold Rum. Op dit moment is Rum San Pablo nog niet heel bekend in Nederland. Bij enkele slijters is de rum al verkrijgbaar.

Curaçao’s favoriete lokale Rum bekend als Ron San Pablo.”

SanPablo03Voor de liefhebbers die deze overheerlijke Rum nog niet kennen hier eerst een korte introductie. Curaçao’s favoriete lokale Rum, bekend als Ron San Pablo, wordt op het Caribische eiland Curaçao verkocht sinds 1945 door het Familiebedrijf A.D. Jonckheer. Ondertussen maken zij deze rum al jarenlang zelf volgens een origineel Cubaans recept. Een recept dat op Curacao terecht is gekomen door de inspanningen van een zekere Justo González die in de jaren 60 Cuba moest ontvluchten. Het gebruik van de beste producten uit Zuid Amerika en het lekkere en zuivere drinkwater van Curaçao zorgen voor de heerlijke pure smaak van de Rum. San Pablo heeft een 70% marktaandeel op het eiland, waar 50.000 dozen per jaar worden verkocht. Het is dus duidelijk: San Pablo maakt niet zomaar rum, ze maken een héérlijke rum van topkwaliteit! Dit is ook internationaal bekend. De rum is namelijk ook de trotse winnaar van een bronzen mediale van de San Francisco World spirits competition van 2007 & 2013!

san-pablo-rum-categorie  sanpablo-home

SanPablo07 SanPablo06 SanPablo00.jpgDe lichte rum is fruitig en bijna zoet van smaak. Dit komt onder andere door het gebruik van de beste Caribische ingrediënten. Deze witte platinum rum kan zelfs puur gedronken kan worden of met een paar ijsblokjes. Platinum San Pablo word onderscheiden door zijn soepele en pure afdronk. Volgens kenners is het heerlijk om er wat frambozen of aardbeien in te laten weken, die de rum een nóg fruitigere smaak geven.

Gold San Pablo word onderscheiden door zijn verfijnde en voorname smaak. Het is een heerlijke rum met een echt volle smaak en een tikje vanille, ideaal om te mixen en te gebruiken in toetjes zoals bijvboorbeeld bolo pretu. De rum van het Gold label wordt gerijpt in eikenhouten vaten en dat proef je!
Bestel nu jouw Rum San Pablo voor een geweldige introductieprijs bij ExclusieveRum.nl
Op die manier ben je verzekerd van een heerlijke rum van topkwaliteit én help je (vanuit Nederland) de Curaçaose economie een handje. Een echte win-win situatie dus.

Curaçao’s favoriete lokale Rum bekend als Ron San Pablo.
San Pablo maakt niet zomaar rum, ze maken een héérlijke rum van topkwaliteit!

Geplaatst op

Ron Abuelo XV Finish Collection, nu verkrijgbaar !

De Abuelo serie is onlangs uitgebreid met een meesterlijke serie rum in beperkte oplage. Hiermee is beantwoord aan de vraag voor een mooie Abuelo tussen de 12 Años en de Centuria in.

De nieuwe Abuelo rum is nu verkrijgbaar in onze webshop. Bekijk alle Abuelo Rum.

Ron Abuelo XV Finish Collection

Deze meesterlijke serie rum kent een rijping van 15 jaar en is samengesteld uit de mooiste solera reserves van het huis met een finish op zorgvuldig geselecteerde vaten.

XV

Voor deze bijzondere serie heeft de master blender van Varela Hermanos uitsluitend de mooiste solera reserves
van het huis geselecteerd en vervolgens gefinished op 3 verschillende vaten totdat een rijping van 15 jaar is bereikt.

Finish Collection (70cc 40% vol.)

De zorgvuldige selectie van de vaten voor de finish, geeft elke fles van deze serie herkenbare karakteristieken van het eind vat.
De Abuelo XV Finish Collection bestaat uit 3 varianten:

Als u de hele collectie wilt hebben neem dan een kijkje bij onze Abuelo Combi Deal. De hele XV Finish collectie voor een scherpe prijs !

 

De rum is nu verkrijgbaar in onze webshop. Bekijk daarvoor onze Abuelo Rum categorie.